Tomasz Darowski

Kierownik ds. Klientów Kluczowych w BRITA Professional i Certyfikowany BRITA Sommelier.

BIO Autora

Dlaczego woda nie 
smakuje?

Tajemnice sommeliera wody

Z Tomaszem Darowskim rozmawiał Bartłomiej Jęchorek

90

Wrażenia sensoryczne związane z wodą obejmują nie tylko smak i zapach, lecz także odczucia, jakie woda wywołuje podczas i po piciu. Istnieją wody, które np. powodują wysuszenie. Jeśli chodzi o preferencje, odczucie w ustach jest najistotniejszym wymiarem sensorycznym!

Tomasz Darowski
91

W artykule dowiesz się:

  • dlaczego filtrowanie wody jest tak ważne
  • czym zajmuje się sommelier wody
  • od czego zależy smak wody
  • jak i dlaczego woda wpływa na smak herbaty czy kawy
92
Human Centric

W systemach BRITA stosujemy dwa rodzaje filtrów. Filtr do wody zimnej Clarity Protect, który montujemy w standardzie, przez dekady był z sukcesem stosowany w placówkach ochrony zdrowia, w których bezpieczeństwo i higiena są najważniejsze. Oprócz węgla aktywnego znajdziemy w nim filtr wstępny oraz membranę mikrofiltracyjną, która ma pory o wielkości zaledwie 0,15 μm. Dzięki tak zaawansowanej technologii filtracji wydłużyliśmy cykl życia filtra do 12 miesięcy.

93